hagedissen

Hagedissen zijn bijzondere dieren en bestaan al meer dan 350 miljoen jaar op aarde.
De bekendste hagedissen die ooit op aarde hebben geleefd zijn zonder twijfel de dinosaurussen. Op dit moment vinden we geen dinosaurussen meer op aarde, maar er zijn nog wel meer dan 5000 soorten hagedissen te vinden in bijna alle uithoeken van de aarde, met uitzondering van Antarctica.

Hagedissen zijn reptielen en zijn dus koudbloedig, wat betekent dat zij de omgevingstemperatuur gebruiken om zichzelf op te warmen.
Alle hagedissen hebben schubben, maar niet alle hagedissen hebben poten. Sommige hagedissen lijken daarom ook veel op een andere bekende reptielensoort, te weten; de slang.

Hagedissen eten allerlei soorten voedsel, zoals insecten, fruit, vis, vlees, groenten, eieren en soms zelfs soortgenoten. Hagedissen hebben niet zoals wij elke dag voedsel nodig en sommige soorten kunnen zelfs maanden zonder voedsel overleven.
Als hagedissen zich voorplanten, eten ze vaak ook langere tijd niet of heel weinig. Ze leggen in de meeste gevallen eieren, net als vogels, maar hagedissen die levende baby's krijgen zijn er ook verschillenden.

Er is veel bijgeloof rondom hagedissen en veel mensen denken dat ze erg gevaarlijk zijn, dit is in de regel onterecht, hoewel er wel een paar giftige hagedissen bestaan en zeer grote soorten die wel een gevaar kunnen opleveren. De Komodovaraan is beide, giftig en groot.
Er worden nog steeds nieuwe soorten en nieuwe feiten ontdekt over deze bijzondere dieren, helaas sterven er ook zeer veel uit of dreigen dat te doen.
Geniet daarom samen met ons van de schoonheid van hagedissen!!!