padden

Padden lijken enorm veel op kikkers en zijn erg moeilijk uit elkaar te houden, de meeste padden vinden het prettiger op land, dan in het water, hoewel ze water nodig hebben in de meeste gevallen om zich voort te planten.
Dit is een eigenschap die veel amfibieën delen, waartoe de padden worden gerekend.

Een amfibie is een dier dat zowel op land als in het water kan leven en vaak beiden nodig heeft.
Padden komen echter ook op plaatsen voor waar erg weinig water te vinden is. Er zijn zelfs soorten in woestijnen te vinden.
De meeste padden leggen eieren, maar er zijn een paar uitzonderingen die als het ware levende baby’s krijgen zoals zoogdieren. Als er eieren worden gelegd, komt daar een soort visje uit, die we dikkoppen noemen. Als de dikkop een tijdje in het water heeft geleefd en lekker heeft gegeten is het tijd voor een van de grootste wonderen van de natuur.
Het dikkopje begint zijn kieuwen en staart te verliezen en daarvoor in de plaats komen poten en longen en de pad kan nu uit het water kruipen.
Veel wetenschappers denken dat al het leven op het land ooit zo begonnen is.

De meeste padden zijn giftig, ze hebben speciale klieren op de rug en de nek waaruit een soort vloeistof komt, waarmee de pad zich elke dag insmeert. Amfibieën vervellen namelijk ook , net als reptielen, maar doen dit bijna dagelijks.
Het gif van padden halen ze ook voor een deel uit hun voedsel, dat bestaat uit kleine insecten en zoogdieren.
Het gif is in sommige gevallen ook voor mensen gevaarlijk, maar meestal alleen voor de dieren die zo'n diertje willen opeten.

Padden kunnen ook overleven in enorme kou, er zijn padden die zo noordelijk leven, dat ze elke winter helemaal bevriezen. Ze kunnen dit overleven omdat het lichaam een soort antivriesmiddel in het bloed heeft.
De padden die juist op hele, hete plaatsen leven, graven vaak diep in de koelere bodem en maken een soort van beschermende zak om zich heen, gevuld met vocht. Als het gaat regenen komen deze dieren uit hun holen. In extreme gevallen kan het zo zijn dat deze soorten enkele jaren onder de grond zitten zonder te bewegen!