salamanders

Salamanders zijn bijzondere dieren om meerdere redenen. Het zijn hele oude dieren en misschien zelfs de oudste dieren die op land voorkomen.
Salamanders bestaan uit verschillende soortgroepen; we kennen landsalamanders, watersalamanders, aalsalamanders, wormsalamanders en sirens.

De meeste salamanders hebben dezelfde lichaamsbouw en lijken veel op hagedissen, maar hebben geen schubben. De staarten zijn meestal vettig en hebben een vaak een opstaande richel, die ze helpen om te zwemmen.
Salamanders maken dezelfde metamorfose of verandering door als kikkers en padden, hoewel sommige erg veel lijken op een dikkopje, omdat ze nog steeds uitwendige kieuwen hebben. De axolotl is hiervan het bekendste voorbeeld. Axolotls kunnen iets heel bijzonders. Ze kunnen als het water begint op te drogen in hun omgeving plotseling veranderen in een landsalamander. We noemen dit met een moeilijk woord; neotenie, wat eigenlijk inhoud dat ze hun hele leven als een soort baby kunnen leven!

Een andere zeer bijzondere eigenschap van salamanders is het feit dat zij een beschadigd of zelfs verloren lichaamsdeel, opnieuw kunnen laten groeien!

Salamanders zijn vleeseters en eten allerlei kleine insecten, vis, kikkers en soms kleine zoogdieren. Zelf staan ze niet heel vaak op het menu van andere dieren, want als ze eenmaal groot zijn, hebben veel salamanders een giftige huid.
Sommige salamanders zoals de aalsalamanders, siren en wormsalamanders hebben hele kleine voorpoten of zelfs helemaal geen poten en lijken dus een beetje op een aal of paling, waar hun naam ook vandaan komt.
Wormslamanders leven diep in de grond, en kunnen gangen graven tot 10 meter diep!
Ze maken ook hun nest in de grond en daarom weten we nog maar weinig over deze aparte dieren. Er is pas ontdekt dat enkele soorten wormsalamaders een soort melk afscheiden voor hun baby’s, hetgeen ze meer op zoogdieren doet lijken dan op amfibieën.