overig

De wereld van de geleedpotigen en andere primitievere diergroepen is er een van oneindig veel variatie.

Als we al weten dat er meer dan 80.000 soorten kevers zijn, dan kun je je wel voorstellen wat er allemaal leeft. We weten dat een op de drie soorten op aarde een geleedpotige is en dat het totale gewicht van alle levende wezens op aarde voor meer dan 40% bestaat uit geleedpotigen.

Er zijn al geleedpotigen van ver voor de tijd van de dinosaurussen en ze zijn ouder dan vissen. Het complexe leven is begonnen met geleedpotigen en weekdieren.
De laatste jaren worden er meer geleedpotigen en weekdieren gehouden als huisdier en we komen er ook meer over te weten.
Zo houden liefhebbers, wandelende takken, sprinkhanen, kevers, vlinders, mieren etc.
Deze dieren zijn allemaal enorm belangrijk voor hun leefgebied en zonder hun zou er gewoonweg geen leven mogelijk zijn. Iets dat mensen vaak vergeten als ze naar deze dieren kijken.

Geleedpotigen en weekdieren zijn ook de afvalopruimers van de bossen en wouden en helpen ook andere dieren aan voeding.
Er zijn plekken op de wereld te vinden waar deze dieren niet voorkomen in een bepaalde vorm. Van de tropische jungles tot de ijzige toendra's.
Deze dieren komen voor in bijna elke te bedenken kleur en vorm en zijn zondermeer de vreemdste, maar gelijk ook mooiste dieren die we kennen.