spinnen

Spinnen zijn voor veel mensen beangstigend, toch zijn spinnen heel bijzonder en zeer te bewonderen.
Het zijn in ieder geval dieren die al langer op aarde voorkomen dan alle gewervelde dieren. Ze behoren tot dezelfde groep dieren waartoe ook schorpioenen worden gerekend.
We kennen inmiddels ruim 40.000 soorten spinnen, maar dit is waarschijnlijk nog maar een deel van alle soorten die op aarde voorkomen.

Het grootste verschil tussen insecten en spinnen, is zonder twijfel het aantal poten. Spinnen hebben er 8 en insecten maar 6. Ook hebben spinnen twee lichaamsdelen en insecten in de regel drie.
Het aantal ogen bij spinnen is ook groter, zij hebber er 6 tot 8, hoewel ze vaak niet beter kunnen zien dan de meeste insecten.

Spinnen kunnen daarentegen wel heel goed voelen en zijn daarvoor vaak bedekt met haren.
Veel spinnen bouwen een web, maar ze doen dat niet allemaal, spinnenweb is wel een zeer bijzondere stof. Het wordt gemaakt door de spintepels, dit zijn twee korte uitsteeksels aan het achterlijf. Uit deze "tepels" komen twee vloeistoffen die met elkaar in aanraking een draad vormen.
Deze draad is tien keer sterker dan staal en bijna honderd keer zo flexibel, het is daarmee het sterkste materiaal in de vrije natuur.

Spinnen zijn giftige dieren en doden hun prooi die meestal bestaat uit insecten ook met het gif. Het gif helpt ook bij de vertering van het eten.
Sommige spinnen eten ook andere spinnen en veel vrouwtjes eten het mannetje ook op tijdens of na de paring. Vrouwtjesspinnen zijn veel groter dan de mannen. In sommige gevallen is het mannetje bijna 50x zo klein.
Spinnen die we allemaal kennen die dit doen zijn zwarte weduwen en hebben ook om deze reden hun naam gekregen.

Zwarte weduwen zijn spinnen die ook voor mensen gevaarlijk kunnen zijn, maar de gevaarlijkste spin is zonder twijfel de Sydney trechterspin uit Australië, deze heeft een gif dat sterk genoeg is om een olifant te doden.
Toch hebben we meer te winnen dan te vrezen van spinnen. Zonder spinnen zouden we niet kunnen leven, want ze eten enorm veel schadelijke insecten op!