hagedissen

Hagedissen zijn bijzondere dieren en bestaan al meer dan 300 miljoen jaar op aarde.
Er zijn meer dan 6500 soorten hagedissen te vinden in bijna alle uithoeken van de aarde, met uitzondering van Antarctica. Er worden wel eens nieuwe soorten ontdekt. Dit zijn vooral hele kleine soorten die nog niet zijn opgevallen bij zoekende biologen of dat er 1 soort wordt opgesplitst naar 2 soorten.

Hagedissen zijn reptielen en zijn dus koudbloedig, wat betekent dat zij de omgevingstemperatuur gebruiken om zichzelf op te warmen en dat niet zelf kunnen. Denk daarbij aan de zon en in het reptielenhuis aan warmte lampen. Uiteraard moet er altijd een uitzondering zijn en dat is de teju. Deze hagedis die ook aanwezig is in het reptielenhuis, kan zijn lichaamstemperatuur wel zelf verhogen. Het is nog niet bekend hoe dat de dieren dat kunnen.

Alle hagedissen hebben schubben, maar niet alle hagedissen hebben poten. Sommige hagedissen lijken daarom ook veel op een andere bekende reptielensoort namelijk de slang. De bekendste hierin is de hazelworm, deze is ook in Nederland te vinden.

Hagedissen eten allerlei soorten voedsel, zoals insecten, fruit, vis, vlees, groenten, eieren en soms zelfs soortgenoten. Hagedissen hebben niet zoals wij elke dag voedsel nodig en sommige soorten kunnen zelfs maanden zonder voedsel overleven.
Als hagedissen zich voorplanten, eten ze vaak ook langere tijd niet of heel weinig. Ze leggen in de meeste gevallen eieren, net als vogels, maar hagedissen die levende baby's krijgen zijn er ook. 

Er is veel bijgeloof en onwetendheid als het over hagedissen gaat. Veel mensen denken dat ze erg gevaarlijk zijn, dit is in de meeste gevallen onterecht. Hoewel er wel een paar giftige hagedissen bestaan en zeer grote soorten die wel een gevaar kunnen opleveren, zullen zij enkel een gevaar zijn als mensen hun gaan verstoren. Als je deze dieren met rust laat dan zullen ze dat ook bij jou doen. Er is 1 hagedis die aan beide voldoet, namelijk de komodovaraan. Die is erg groot en giftig!

Er worden nog steeds nieuwe soorten en nieuwe feiten ontdekt over deze bijzondere dieren, helaas sterven er ook zeer veel uit of dreigen dat te doen. Vaak is dat het toedoen van domme mensen. Zij beseffen niet dat wij elkaar nodig hebben en kunnen hun schoonheid niet waarderen.
Geniet daarom samen met ons van de schoonheid van hagedissen!