krokodilachtigen

Krokodillen zijn er in veel soorten en maten, we verdelen de krokodilachtigen in meerdere groepen. We kennen de kaaimannen, de alligators, de gavialen en de krokodillen.Totaal zijn er 24 soorten.
De kleinste soort is de dwergkaaiman, deze wordt in de regel niet veel groter dan 150cm, dat is flink kleiner dan de grootste in zijn soort, de Australische zoutwaterkrokodil die in de regel meer dan 5.5 mtr lang kan worden.

Krokodillen bestonden al in dezelfde periode als de dinosaurussen en zijn nauwelijks veranderd in de tijd. Het feit dat ze soms meer dan een jaar zonder voedsel kunnen heeft er zeker toe bijgedragen dat ze er nu nog steeds zijn.
Krokodillen zijn echte roofdieren, maar eten ook aas. Ze jagen op praktisch alles dat ze aankunnen en soms werken krokodillen zelfs samen om grotere prooien te doden.
 

Er wordt veel op krokodillen gejaagd, soms uit angst, maar helaas meestal om hun huid. Ook de eieren worden gegeten, ondanks het feit dat het vrouwtje haar nest en jongen goed beschermd. 
Dit heeft er toe geleid dat bijna alle soorten met uitsterven zijn bedreigd. Van de gaviaal zijn er nog maar een paar honderd in de natuur over.
Toch zijn er ook krokodilachtigen zoals de alligator, waar het zo goed mee gaat, dat ze vaak worden gespot in de bewoonde wereld.

De grootste krokodil die ooit op aarde heeft geleefd was de Sarcosuchus, deze soort kon wel 12 meter lang worden en meer dan 9000 kilo wegen. Dat is net zo groot als een stadsbus!