slangen

Er zijn maar weinig dieren op aarde die mensen zo beangstigen of fascineren als slangen.
In bijna alle culturen van de wereld is er bijgeloof rondom deze prachtige dieren.
We kennen inmiddels ruim 3800 soorten slangen en ze zijn er in veel verschillende vormen, formaten en kleuren. 

Er zijn ruim 500 soorten slangen giftig, maar de meeste zijn ongevaarlijk. Toch worden er elk jaar mensen door slangen gebeten en soms kan dit voor veel problemen zorgen.
De gevaarlijkste slangen zijn vaak de dieren die dicht bij mensen leven. In Afrika worden om deze reden de zaagschubadder, de pofadder en de mamba erg gevreesd.
In Azië is dat meer de cobra, de koraalslang en de Russel's adder.
Toch behoren deze niet tot de giftigste slangengroep, deze eer gaat naar de inlandse taipan uit Australië. 1 beet van dit dier is genoeg om 100 mensen te doden.

Slangen jagen niet allemaal met gif, sommige grijpen hun prooi vast en werken deze zo naar binnen, dit zijn vaak de soorten die kikkers, vissen, insecten en eieren eten.
De grotere soorten wurgen hun prooi meestal en kunnen dieren opeten die vele malen groter dan hun eigen schedel.
Sommige slangen worden zo groot, dat ze zelfs een hert of zwijn door kunnen slikken. Dit zijn overwegend de pythons en de boa's.
De zwaarste slang is zonder twijfel, de groene anaconda die meer dan 200 kilogram kan wegen. De langste slang is de netpython, die vaak groter kan worden dan 7 meter en sommige wel tot 10 meter kan groeien.
 

Slangen groeien hun hele leven door en om te groeien, moeten ze regelmatig uit hun huid kruipen, we noemen dat vervellen en slangen doen dat  meerdere keren per jaar. In veel landen denken ze dat slangen als ze vervellen, opnieuw geboren worden en daarom nooit doodgaan.
Dit is natuurlijk niet waar, maar slangen kunnen wel erg oud worden, veel soorten kunnen meer dan 30 jaar oud worden.