Instagram facebook
1024
Amfibieën

Amfibieën 

De wereld van de amfibieën bestaat uit de kikkers en padden, salamanders en wormsalamanders.

Kikkers

We kennen allemaal wel het typische geluid van een kwakende kikker, toch maken de meeste kikkers geen kwakend geluid. De meeste kikkers zoemen of fluiten, soms zelfs bijna zo mooi als een kanarie. Kikkers zijn amfibieën en kunnen zowel in het water als op het land leven.

Soorten kikkers

Er zijn veel soorten kikkers in verschillende kleuren en formaten en ze lijken in hun uiterlijk erg veel op padden.
De grootste kikker leeft in Afrika en noemen we de Goliathkikker. Deze kikker heeft een lengte van bijna een meter!

Het kleinste gewervelde dier op aarde is ook een kikker, de soort is nog maar net ontdekt. Met een volwassen lengte van nog geen 12 mm is het een echt "dwergje".

Gif

Veel kikkersoorten hebben zeer felle kleuren, deze kleuren vinden we met name bij de gifkikkers uit Zuid Amerika, de gifkikkers gebruiken de kleuren als waarschuwing voor dieren die hun op willen eten. De meeste gifkikkers hebben een gif dat verlammend werkt en kan makkelijk een mens doden.
Het aller-giftigste dier op land is een gifkikker uit Colombia. Het gif wordt inmiddels ook gebruikt in veel medicijnen en daarom zijn kikkers en andere giftige dieren erg nuttig.

Eieren

Kikkers leggen net als padden eieren, waaruit een dikkopje wordt geboren. Na enkele tijd verandert het dikkopje in een kikker, wat we de metamorfose noemen.
Als de kikker zijn kieuwen is kwijtgeraakt, kan deze ademhalen met longen, maar alle amfibieën gebruiken ook hun huid om mee te ademen!

Padden

Padden horen ook bij de amfibieën, net zoals de kikkers en salamanders. Het dan soms ook lastig om de padden en kikkers uit elkaar te houden. De meeste padden vinden het prettig op het land, maar hebben in de meeste gevallen wel water nodig om zich voort te planten.

Een amfibie is een dier dat zowel op land als in het water kan leven en vaak beiden nodig heeft. Padden komen echter ook op plaatsen voor waar erg weinig water te vinden is. Er zijn zelfs soorten in woestijnen te vinden.

Padden kunnen ook overleven in enorme kou, er zijn padden die zo noordelijk leven, dat ze elke winter helemaal bevriezen. Ze kunnen dit overleven omdat het lichaam een soort antivriesmiddel in het bloed heeft.

De padden die juist op hele, hete plaatsen leven, graven vaak diep in de koelere bodem en maken een soort van beschermende zak om zich heen, gevuld met vocht. Als het gaat regenen komen deze dieren uit hun holen. In extreme gevallen kan het zo zijn dat deze soorten enkele jaren onder de grond zitten zonder te bewegen

Eieren

De meeste padden leggen eieren, maar er zijn een paar uitzonderingen die als het ware levende baby’s krijgen zoals zoogdieren. Als er eieren worden gelegd, komt daar een soort visje uit, die we dikkoppen noemen. Als de dikkop een tijdje in het water heeft geleefd en lekker heeft gegeten is het tijd voor een van de grootste wonderen van de natuur.
Het dikkopje begint zijn kieuwen en staart te verliezen en daarvoor in de plaats komen poten en longen en de pad kan nu uit het water kruipen.
Veel wetenschappers denken dat al het leven op het land ooit zo begonnen is.

Gif

De meeste padden zijn giftig, ze hebben speciale klieren op de rug en de nek waaruit een soort vloeistof komt, waarmee de pad zich elke dag insmeert. Amfibieën vervellen namelijk ook ,net als reptielen, maar doen dit bijna dagelijks. Hoe giftig de pad is, is afhankelijk van de grootte van het dier. Als een kat in aanraking komt met een kleine pad, kan de kat al ziek worden.

Voeding

Padden eten voornamelijk vlees en insecten, het zijn vooral de dikkopjes die plantaardig eten. Een pad probeert te eten wat in zijn mond past. Met zijn poten duwt hij het voedsel naar binnen en door zijn oogballen omlaag te duwen slikt hij het eten door.

Salamanders

Salamanders zijn bijzondere dieren om meerdere redenen. Het zijn hele oude dieren en misschien zelfs de oudste dieren die op land voorkomen.
Salamanders bestaan uit verschillende soortgroepen; we kennen landsalamanders, watersalamanders, aalsalamanders, wormsalamanders en sirenen.

De meeste salamanders hebben dezelfde lichaamsbouw en lijken veel op hagedissen, maar hebben geen schubben. De staarten zijn meestal vettig en hebben een vaak een opstaande richel, die ze helpen om te zwemmen.

Sommige salamanders zoals de aalsalamanders, siren en wormsalamanders hebben hele kleine voorpoten of zelfs helemaal geen poten en lijken dus een beetje op een aal of paling, waar hun naam ook vandaan komt.
Wormslamanders leven diep in de grond, en kunnen gangen graven tot 10 meter diep!
Ze maken ook hun nest in de grond en daarom weten we nog maar weinig over deze aparte dieren. Er is pas ontdekt dat enkele soorten wormsalamaders een soort melk afscheiden voor hun baby’s, hetgeen dat ze meer op zoogdieren doet lijken dan op amfibieën.
Salamanders maken dezelfde metamorfose of verandering door als kikkers en padden, hoewel sommige erg veel lijken op een dikkopje, omdat ze nog steeds uitwendige kieuwen hebben. De axolotl is hiervan het bekendste voorbeeld. Axolotls kunnen iets heel bijzonders. Ze kunnen als het water begint op te drogen in hun omgeving plotseling veranderen in een landsalamander. We noemen dit met een moeilijk woord; neotenie, wat eigenlijk inhoudt dat ze hun hele leven als een soort baby kunnen leven!

Een andere zeer bijzondere eigenschap van salamanders is het feit dat zij een beschadigd of zelfs verloren lichaamsdeel, opnieuw kunnen laten groeien!

Voeding

Salamanders zijn echte vleeseters. Ze proberen alles te eten wat in hun mond past. Denk aan insecten, vis, kikkers en soms kleine zoogdieren. Zelf staan ze niet heel vaak op het menu van andere dieren, want als ze eenmaal groot zijn, hebben veel salamanders een giftige huid.

Helaas zijn er steeds minder salamanders in de natuur te vinden. Dit komt door een schimmel die de salamanders besmet. Daarnaast is het ook de schuld van de mens, mensen verstoren en vervuilen het leefgebied van de dieren.

OOG IN OOG MET OEROUDE DIEREN DIE JE BLIJVEN VERWONDEREN!

 

Kom samen met je klas kennis maken met onze dieren en leer alles over de wereld van de reptielen.

WIJ VERZORGEN SUPER LEUKE KINDERFEESTJES!

 

Kom bij ons jouw kinderfeestje vieren en houd een echte slang vast met jouw vriendjes!