Instagram facebook
1024
Geleedpotigen

Geleedpotigen

De wereld van de geleedpotigen en andere primitievere diergroepen is er een van oneindig veel variatie.

Als we al weten dat er meer dan 80.000 soorten kevers zijn, dan kun je je wel voorstellen wat er allemaal leeft. We weten dat een op de drie soorten op aarde een geleedpotige is en dat het totale gewicht van alle levende wezens op aarde voor meer dan 40% bestaat uit geleedpotigen.

Er zijn al geleedpotigen van ver voor de tijd van de dinosaurussen en ze zijn ouder dan vissen. Het complexe leven is begonnen met geleedpotigen en weekdieren.
De laatste jaren worden er meer geleedpotigen en weekdieren gehouden als huisdier en we komen er ook meer over te weten.
Zo houden liefhebbers, wandelende takken, sprinkhanen, kevers, vlinders, mieren etc.
Deze dieren zijn allemaal enorm belangrijk voor hun leefgebied en zonder hun zou er gewoonweg geen leven mogelijk zijn. Iets dat mensen vaak vergeten als ze naar deze dieren kijken.

Geleedpotigen en weekdieren zijn ook de afvalopruimers van de bossen en wouden en helpen ook andere dieren aan voeding.
Er zijn plekken op de wereld te vinden waar deze dieren niet voorkomen in een bepaalde vorm. Van de tropische jungles tot de ijzige toendra's.
Deze dieren komen voor in bijna elke te bedenken kleur en vorm en zijn zondermeer de vreemdste, maar gelijk ook mooiste dieren die we kennen.

Spinnen

Spinnen zijn voor veel mensen beangstigend, toch zijn spinnen heel bijzonder en zeer te bewonderen.
Het zijn dieren die al langer op aarde voorkomen dan alle gewervelde dieren. Ze behoren tot dezelfde groep dieren waartoe ook schorpioenen worden gerekend.
We kennen inmiddels ruim 45.000 soorten spinnen, maar dit is waarschijnlijk nog maar een deel van alle soorten die op aarde voorkomen.

Het grootste verschil tussen insecten en spinnen, is zonder twijfel het aantal poten. Spinnen hebben er 8 en insecten maar 6. Ook hebben spinnen twee lichaamsdelen en insecten in de regel drie.
Het aantal ogen bij spinnen is ook groter, zij hebber er 6 tot 8, hoewel ze vaak niet beter kunnen zien dan de meeste insecten. Spinnen kunnen daarentegen wel heel goed voelen en zijn daarvoor vaak bedekt met haren.

Gif

Spinnen zijn giftige dieren en doden hun prooi ook met het gif. Het gif helpt zelfs bij de vertering van het eten, spinnen verteren voor een groot deel buiten het lichaam. Doordat de prooi voor een deel uitwendig wordt verteerd kan de spin de prooi ‘’opzuigen’’.

Een van de gevaarlijkste spinnen ter wereld is de Australische tunnelwebspin. Deze spin wordt maar 4 centimeter groot, maar heeft toch genoeg gif om een olifant te doden!  

Spinsel

Veel spinnen bouwen een web, maar ze doen dat niet allemaal, spinnenweb is wel een zeer bijzondere stof. Het wordt gemaakt door de spintepels, dit zijn twee korte uitsteeksels aan het achterlijf. Uit deze "tepels" komen twee vloeistoffen die met elkaar in aanraking een draad vormen. Deze draad is tien keer sterker dan staal en bijna honderd keer zo flexibel, het is daarmee het sterkste materiaal in de vrije natuur.

Voeding

Spinnen leven van levende prooien. Bekende spinnen zijn de wielwebspinnen, deze spinnen maken een rond web waarmee ze kleine vliegende prooien vangen. Er zijn ook spinnen die grotere prooien vangen, zoals de vogelspin. Een vogelspin eet niet alleen vogels, ze leven van alles wat ze te pakken kunnen krijgen.

Sommige spinnen eten ook andere spinnen, veel vrouwtjes eten het mannetje ook op tijdens of na de paring! Vrouwtjesspinnen zijn veel groter dan de mannen. In sommige gevallen is het mannetje bijna 50 keer zo klein.
Veel mensen kennen de zwarte weduwe, deze naam hebben ze niet zomaar gekregen. De vrouwtjes staan erom bekend dat ze het mannetje aanvallen na de paring.

Toch hebben we meer te winnen dan te vrezen van spinnen. Zonder spinnen zouden we niet kunnen leven, want ze eten enorm veel schadelijke insecten op!

Schorpioenen

Schorpioenen zijn bijzondere, maar vooral zeer oude dieren. Ze bewonen de aarde al meer dan 400 miljoen jaar en zijn een van de eerste landdieren. Schorpioenen waren, net als veel andere dieren in die tijd, veel groter dan de exemplaren die we tegenwoordig tegenkomen. Op dit moment zijn er 1800 schorpioen soorten bekend.

Soorten schorpioenen

Op dit moment is de grootste soort de keizerschorpioen, die een lengte van bijna dertig cm kan halen. Deze soort ziet er imposant uit, maar is ongevaarlijk voor mensen.

Er zijn uiteraard wel gevaarlijke soorten schorpioenen en meestal kan je dit beoordelen aan het formaat van hun scharen, die we eigenlijk “pedipalpen” noemen.
Grote scharen betekent meestal dat zij deze als wapen gebruiken en deze soorten zijn daarom minder giftig dan de soorten met de kleine scharen.
De gevaarlijkste schorpioen voor mensen is de vijfstreepschorpioen, deze kan met het gif in de angel, een volwassen mens binnen enkele uren doden.

Schorpioenen zijn zeer taaie dieren en zijn bestand tegen extreem hoge en extreem lage temperaturen, ook kunnen ze allerlei soorten straling overleven en dat is waarschijnlijk ook de reden dat ze al zo lang bestaan. Schorpioenen zijn nachtdieren en heel goed gecamoufleerd, daarom zijn ze moeilijk te zien. Toch is er een zeer bijzondere eigenschap die schorpioenen goed zichtbaar maakt in het donker. Alle schorpioenen die worden beschenen met “blacklight” zullen licht gaan geven,dit noemen we in de wetenschap “biofosforisentie”.

Schorpioenen krijgen levende baby’s en deze draagt het vrouwtje op haar rug mee, tot het moment dat ze gaan vervellen. Schorpioenen vervellen om te kunnen groeien.

Voeding

Schorpioenen zijn vleeseters en grijpen hun prooi met de scharen. Bij lastige of grote prooien wordt de staart over het lichaam gekromd, waarna de stekel in het prooidier wordt gestoken.

De schorpioen ontleed zijn prooi met de scharen, dit kan soms uren duren!

OOG IN OOG MET OEROUDE DIEREN DIE JE BLIJVEN VERWONDEREN!

 

Kom samen met je klas kennis maken met onze dieren en leer alles over de wereld van de reptielen.

WIJ VERZORGEN SUPER LEUKE KINDERFEESTJES!

 

Kom bij ons jouw kinderfeestje vieren en houd een echte slang vast met jouw vriendjes!