Instagram facebook
1024
Heb jij ze al gevonden?

Reptielen in Nederland

Hier in ons eigen landje kun je ook verschillende reptielen vinden. De enige familie die je hier niet kan vinden zijn krokodilachtigen.

 

Slangen

Je vindt in Nederland vier soorten slangen, één daarvan is uitgezet door mensen maar kan hier toch overleven. Dit is de russische rattenslang die te vinden is rondom het plaatsje Eelde in Drenthe. 
Foto: russische rattenslang (bron: Ravon)

De andere drie soorten zijn: de ringslang, de gladde slang en de gewone adder. Zij komen op vrij veel plaatsen voor in Nederland, waarvan het grootste aantal in de Veluwe en in Drenthe. De adder is een giftige slang, maar haast niet gevaarlijk voor mensen. Ze zullen vooral voor de mens vluchten.
Foto: adder ( bron: O. Maas)

De ringslang leeft rondom water waar zij veel amfibieën en vissen eten. Deze ongevaarlijke slang is te herkennen aan de gele vlekken achter zijn kop. Het is een kwetsbare soort dus als je hem vindt, moet je er zeker vanaf blijven!

Foto: ringslang (bron: O. Maas)

De gladde slang leeft in drogere gebieden waar zij muizen en hagedissen eten. Deze soort is niet giftig en zeker niet gevaarlijk. Ook de gladde slang is als kwetsbaar geregistreerd doordat veel van zijn leefomgeving door mensen wordt ingenomen. 

Foto: gladde slang (bron: O. Maas)

Hagedissen

Er leven vier soorten hagedissen in Nederland. Deze hagedissen zijn klein blijvende soorten die insecten, spinnen en andere geleedpotige eten.

Hazelworm

Een bijzondere hagedis is de hazelworm. Deze hagedis lijkt enorm veel op een slang, omdat hij een lang lichaam heeft en geen poten. De hazelworm kan zijn ogen echter wel sluiten, de slang kan dat niet. Daarnaast heeft een slang één rij buikschubben, de hazelworm heeft meerdere rijen (zoals alle hagedissen).

Deze pootloze hagedis eet bijvoorbeeld insecten. Hij is echter niet zo snel, daarom eet hij ook graag naaktslakken en regenwormen. Dankzij zijn aparte mond kan hij dit goed eten. Zijn tanden staan schuin naar achteren!

Muurhagedis

De muurhagedis is, zoals zijn naam al doet vermoeden, te vinden in muren en rotswanden. De muurhagedis is meestal bruin of grijsbruin van kleur en heeft vlekken of strepen.

De muurhagedis eet insecten, maar kannibalisme komt ook voor! Ze leven in groepen en kleinere soortgenoten worden dan opgegeten. 

Zandhagedis

Bij de zandhagedis zijn de mannetjes mooi groen van kleur, de vrouwtjes zijn meer bruin. Na de winterslaap krijgen de mannetjes een felle kleur.

De zandhagedis leeft op de bodem, in het zand. Na de paring blijft het mannetje in de buurt van het vrouwtje, om te voorkomen dat ze met de andere mannetjes gaat paren.

Levendbarende hagedis

De levendbarende hagedis is een kleine hagedis met een smalle kop. Ze zijn bruin met soms een beetje groen. De levendbarende hagedis is eierlevendbarend. De eieren ontwikkelen in de buik en de eierschaal is een dun vliesje waar de jongen makkelijk uit kunnen.

Schildpadden

Wist je dat in Nederland ook wel eens zeeschildpadden stranden aan de kust? Deze reuzenschildpadden zijn dan verdwaalt en komen per ongeluk in Nederland aan. Ze komen enkel aan land om eieren te leggen maar daarvoor is het hier in Nederland te koud. Soms zijn ze verzwakt en voert de stroming hun richting Nederland. De zeeschildpadden die wel eens zijn gespot zijn: lederschildpadden, dikkopschildpad, kemps zeeschildpad en de soepschildpad.
Helaas hebben we in Nederland ook te maken met gedumpte dieren, bijvoorbeeld de moerasschildpadden. De moerasschildpad die vaak gezien wordt is de roodwangschildpad. Deze schildpad kan overleven in Nederland, maar voortplanting is nog niet vastgesteld. Er zijn wel eieren gevonden, maar nog geen jongen. Dit komt waarschijnlijk door de tempratuur in ons land.
 
Veel mensen kopen deze dieren zonder kennis over het dier en willen er weer vanaf. De Nederlandse flora en fauna lijdt hier enorm onder! Ze eten onder andere de Nederlandse amfibieen en waterplanten op. 
Het is daarom ook beter om geen schildpadden meer aan te schaffen, mits je lang voor het dier kunt zorgen. Moerasschildpadden kunnen wel 30 tot 40 jaar oud worden! Voor vragen kun je contact met ons opnemen.

 

Wil je meer informatie over reptielen in Nederland kijk dan op de site van RAVON.
https://www.ravon.nl/Soorten/Soortinformatie/category/reptielen

OOG IN OOG MET OEROUDE DIEREN DIE JE BLIJVEN VERWONDEREN!

 

Kom samen met je klas kennis maken met onze dieren en leer alles over de wereld van de reptielen.

WIJ VERZORGEN SUPER LEUKE KINDERFEESTJES!

 

Kom bij ons jouw kinderfeestje vieren en houd een echte slang vast met jouw vriendjes!