Bezoek
Wat kunt u verwachten
Wie zijn wij?
Stagiaires en vrijwilligers
Vraag het aan de dierverzorgers
Blog
Dieren
De Aarde op TV
Missie & visie
Het reptielenhuis
Kinderfeestjes
Groepen en scholen met rondleiding
Vergaderingen en recepties
Loop mee met de dierverzorger
Insecten terrarium
Op locatie met dieren
Arrangementen
Openingstijden
Prijzen
Contact
Instagram facebook
Lente bij de sporenschildpadden

Lentekriebels

Hoi, mijn naam is Julie en een tijdje terug, in het heetst van de lente, deed ik mijn dagelijkse rondje door het reptielenhuis. Ik controleer dan alle dieren en hun verblijven met een grote zwarte emmer en een berg handschoentjes. Ligt er ontlasting? Hebben de dieren gegeten? Zijn ze verveld? Na ieder verblijf te hebben gehad, kwam ik aan bij de grote Sporenschildpadden. Wat ik hier zag was super tof; de schildpadden waren aan het paren!

 

Pingpongballetjes of eieren?

Twee maanden na het paren begon de vrouwelijke Sporenschildpad te graven. Ze was op zoek naar een mooie plek voor haar eieren. Een week verder, op 11 juni, zag ik iets wat ik nog nooit eerder met mijn eigen ogen had gezien. De Sporenschildpad legde haar eieren, recht voor mijn neus! We hadden voor haar een prachtige legbak gemaakt, zodat ze haar eieren goed kon verstoppen. Het verstoppen van de eieren is  in de natuur erg belangrijk. Er zijn daar veel dieren, zoals vogels en hagedissen, die de eieren zien als een lekker hapje. De schildpad graaft een gat, erg diep in de grond. Na het leggen van de eieren gooit ze het gat dicht en stampt ze de aarde goed aan. De pasgeboren schildpadden kunnen vanaf de geboorte al goed graven en zullen zelf hun weg naar buiten vinden! Onze Sporenschildpad dacht anders over het graven van een gat. Ze gooide wat bodembedekking opzij, ging met haar lichaam precies naast de legbak zitten en legde daar haar eieren. De eitjes rolde zo over elkaar heen, zonder te breken.
Een ei-zersterke schil dus! Onze Sporenschildpad heeft uiteindelijk 13 eieren gelegd. Sommige sporenschildpadden kunnen er wel 30 per keer leggen!

 

De Sporenschildpad (Centrochelys Sulcata)

De Sporenschildpad is de op 2 na grootste landschildpad ter wereld en de grootste die op het vaste land leeft. Ze kunnen een meter lang worden en wel 100 kilogram zwaar. Die krijg ik niet zomaar opgetild! Wanneer de schildpadden na 90 tot 120 dagen uit hun eitje komen, zijn ze maar 6 centimeter groot. Binnen een jaar tijd kunnen ze al groeien tot 25 centimeter! Ze komen voor in de Sahara woestijn, Afrika. Erg ver weg van hier dus. Is het je wel eens opgevallen dat er een hoop lampen hangen bij onze Sporenschildpadden in het verblijf? Dit werkt als het zonnetje. Het wordt in het verblijf van de Sporenschildpadden net zo warm als in de Sahara woestijn. De Sporenschildpad is compleet vegetarisch en eet dus alleen bladeren, bloemen en fruit. Echter zijn ze van wormpjes niet vies. In de natuur glippen ongewervelden namelijk wel eens mee naar binnen bij het eten van gras. Als ze gezond eten en de juiste vitamines binnen krijgen, kunnen ze wel 130 jaar oud worden. Deze schildpad is een maatje voor het leven.

 

Wil jij onze schildpadden bezoeken?

OOG IN OOG MET OEROUDE DIEREN DIE JE BLIJVEN VERWONDEREN!

 

Kom samen met je klas kennis maken met onze dieren en leer alles over de wereld van de reptielen.

WIJ VERZORGEN SUPER LEUKE KINDERFEESTJES!

 

Kom bij ons jouw kinderfeestje vieren en houd een echte slang vast met jouw vriendjes!